in ,

Residenz Eisenerz by Apropos Architects

residenz-eisenerz-by-apropos-architects

Studio: Apropos Architects

Author: Michal Gabaš, project leader

Eva Gabaš Rosenová

Tomáš Beránek

Contact E-mail: [email protected]

[email protected]

Social media: @apropos.architects, @aproposarchitects

Studio address: Birmensdorferstrasse 339, CH-8055, Zürich, Switzerland

Dejvická 255/18, Prague 6 – Dejvice, Czech Republic

Project location: Sargans

Project Country: Switzerland

Project year: 2016

Completion year: 2020

Built-up Area: 428 m²

Gross Floor Area: 1022 m²

Usable Floor Area: 867 m²

Plot size: 902 m²

Dimensions: 18.6 x 13.0 x 9.5 m, 3500 m3

Photographer: Alex Shoots Buildings, [email protected]om

Collaborator: Statika3 [Patrik Štancl] – Construction engineer

About Studio

Apropos Architects is an international architecture studio based in Zurich, Prague and The Hague. We are a team of architects with broad international experience and projects in different parts of Europe. We met during our studies and founded our architecture studio after the first won competition in 2016 in a team comprising Michal, Tomáš and Eva. Since then, new great team members joined our team.

During our professional experience we have practiced and learned from the most renowned studios such as – Herzog & de Meuron, Annette Gigon & Mike Guyer Architekten in Switzerland, Global Architects in Netherlands, Kollhoff Architekten in Berlin, etc.

We consider our practice as a continual creative and educative process, based on communication and trust with our clients and sub-planners.

We brainstorm on projects, we debate, research, sketch and draw. We solve all projects individually, but always in a team.

We focus on a local context, clients’ needs and we search for the most suitable solution, until all aspects were considered and all wishes will be satisfied.

Our goal is to create architecture, public space and objects, which fulfil contemporary and future requirements on quality, aesthetics, functionality and ecology.

We focus on tasks of all scales, typologies and project phases – from small interior elements to large masterplans, from schematic studies to construction drawings and field engineering.

client’s brief

The rental apartment house is located in Sargans in the canton of St. Gallen in Switzerland, at the intersection of three wide valleys, where they create a fertile lowland between the otherwise steep peaks of the surrounding Alps. The Principality of Liechtenstein and famous ski resorts are in close proximity.

The original task was to reconstruct an old self build a family house, which was already at the end of its life span and did not meet the requirements of the client. In agreement with the investor, his family, and a structural engineer, it was decided that the house will be removed and a new project will be designed to suit the needs of the owner.

An invited architectural competition was organized in order to find the best solution. We placed 1st in the competition and from 2016 on we started working on the next phases of the project.

context, inspirations, and key concepts for the development of the project

The surrounding mountains have become one of the main principles, which shaped the project and the design. Their peaks are important points at which the views from the rooms were oriented and thus forming the proportions and floor plans of the house. The pinkish Verrucano-Schiefer stone, which is found in the local mountains, has become a reference for the materialization of the facade and interior spaces.

With regard to sustainability and ecology, a very compact envelope of the whole house was designed. The house is cut as a carved stone, different surfaces of the facades are defined by unique plaster surfaces and enjoy the play of light and shadow. The color of the house changes during the day from light grey at dawn to pink at sunset.

The other important concept of the house was its housing specifics, which is rental apartment housing. It determined the interior design of the common and private areas and their materials. The materials used in the project had to be of high quality, durable and neutral in order to meet the expectations of a different spectrum of potential tenants.

The spatial organization had to be clear and the use of rooms variable. The staircase, terraces, and outside common areas are places, where the tenants meet, greet and interact with each other.

spatial configuration

The core and heart of the building is a staircase with an elevator, which is located in the middle of the house. The facade is therefore used only by the apartments, which enables generous floor plans with a multi-sided orientation of the rooms and plenty of daylight and views, even from those often overlooked rooms of the house such as bathrooms and kitchens.

The apartments share a similar spatial configuration – no blind corridors without windows and a direct connection to the living areas, so when entering the apartment, a view of the surrounding landscape is always guaranteed. The apartments are not divided into a living and sleeping area, the rooms are accessible from the living room and this trick makes the area of the apartment more efficient.

The tenants of the house were chosen directly by the owner of the building and some of them happened to be old friends or relatives. Due to the new and old relationships, the house functions as one large organism, where in spite of the vast private apartments, people often meet and talk. Each of the five apartments has access to a garden or a private terrace.

The largest apartment on the top floor has a terrace all around its perimeter and from the whirlpool located on its roof terrace, there is a view of all the surrounding mountain peaks. All residents of the house have an access to a barbecue area in the garden, where social evenings are held regularly.

In the underground garage, there are seven parking spots for cars, which have charging stations for electric cars and eight parking spaces for bicycles. Another parking space for bicycles is located on the ground floor by the entrance to the building. In Switzerland, one bicycle stand is usually counted for each room in the house.

construction techniques and the principal materials used in the project

The house is constructed on pillars going into the bearing layer of the subsoil to a depth of 16-20 m.

The lower structure is designed using waterproof concrete. Vertical load-bearing structures and ceiling slabs are from monolithic reinforced concrete. This solution meets the requirements for earthquake measures, as the proposed building is located in the 2nd security zone.

The house has external insulation, completed with wood-aluminum windows and it is coated with heavy cement plaster with a light admixture of local crushed Verrucano stone, which gives the house a light pinkish iron shade. The attic, loggias, and places with receding facades are treated with vertically scraped plaster.

The common areas are made of durable and valuable materials – black steel, exposed concrete, and terrazzo on the floor. The exposed concrete in the staircase and bathrooms underlines a certain rawness of the house. The materialization of the building refers both to the long-term business tradition of the investor’s family together with the context of the local metal industry and its long history represented by the surrounding mountains with iron mines.

The same unifying und durable style is used in the private areas of the apartments. The minimalist kitchens with durable granite countertops, multi-layer wooden floors, built-in wardrobes, bathrooms in beige and light blue, all create a variable space fulfilling the diverse wishes of the tenants.

energy-efficient elements, sustainability

The mountain location, its relationship to nature, and ecological views meant, that the house is designed in the Swiss ecological standard “Minergie”. The ground source heat pump serves as the main energy source. The heat pump is attached to four ground probes and supported by solar electricity from the roof of the building.

Gains from this energy source are used in the building or sold back to the public network. Individual apartments have controlled ventilation. Fresh air is supplied from the roof level and is distributed to individual apartments via a heat exchanger in vertical shafts.

The interior of the building is protected against overheating by outdoor screen shades. Installation boxes for exterior shading are hidden in thermally insulated facades and plastered.

Air conditioning distribution units are placed in the ceiling slabs of the building. The supply and exhaust are realized by air ventilation grilles in the ceiling.

What do you think?

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0
cinnamon-energy-balls-recipe-–-how-to-make-it-in-6-simple-steps

Cinnamon Energy Balls Recipe – How to Make it in 6 Simple Steps

tim-carter-covid-survival-story

Tim Carter Covid Survival Story