in ,

19-055 Renovation C+G by DESK architectes

19-055-renovation-c+g-by-desk-architectes

Project: Residential Renovation

Client: Private

Location: Longueuil, Quebec, Canada

Budget: $ 180,000

Number of levels: 2

Area: 2,010 ft2 (187 m2)

Architects: DESK architectes

Project managers: Etienne Duclos & Kévin Sylvain

General contractor: Projets H.E.T.A.

Cabinetmaker: Ébénisterie ALD

Flooring: Unik Parquet

Photographer: Maxime Brouillet

Chronology: Design 2019 / Construction 2019-2020 / Completed 2020

Press Distribution: v2com

About DESK architectes

DESK architectes is a Montreal-based contemporary architecture firm.

Its mission is to provide professional services dedicated to the creation of meaningful places.

The entire DESK architectes team is dedicated to designing private residential and commercial projects, which are located in several regions of the french province of Quebec, in Canada.

The office was founded in 2018 by the association of Etienne Duclos and Kévin Sylvain.

DESK architectes designed the complete interior renovation of this split-level in Vieux-Longueuil as an opportunity to enhance the architectural quality of a typical suburbs residence.

In context

Located on the edge of Vieux-Longueuil, this typical 80s split-level had remained virtually unchanged since its construction. This residence deserved a makeover to properly accommodate its new occupants; a couple of young Montrealers wishing to enjoy the qualities of an isolated suburban house while remaining close to the Montreal business center.

The mandate

The mandate was to design the complete interior renovation of the building. The kitchen, bathroom, and master bedroom had to be completely reshaped. It was necessary not only to replace all the interior finishes but also to create a significant new aesthetic by magnifying the intrinsic qualities of the building and by optimizing the functional relationship between rooms.

The project

The architectural concept takes advantage of the typical characteristics of a split-level ground floor. The living room of these buildings is generally a long open space, lacking in a spatial hierarchy. The concept, therefore, proposes to organize the space, without partitioning it, by adding metal claustra and blocks of built-in furniture. Thus, these dark elements are oriented so as to emphasize the link from the front to the back of the room. They frame the views and traffic from the entrance to the terrace without obstructing them.

The staircase linking the living room to the kitchen served as an opportunity to create, on the living room side, an architectural bench made of white oak in continuity with the steps of the stairs. On the dining room side, a short drywall act as a railing that hides the table from the living room while keeping the visual relationship between the two levels.

The kitchen, formerly organized in a “U” shape, has been completely reconfigured. Two large blocks of integrated built-in now face each other to frame a vast functional island. The new configuration of the kitchen provides more storage spaces and freed up the rear wall to allow wider openings to the backyard.

The bathroom has been reconfigured to create two distinct areas; the light zone combines the vanity, the medicine cabinet, and the bath while the dark zone combines the toilet and an Italian shower.

The Renovation C+G is a rehabilitation exercise of a typical suburban split-level. It reveals the potential hiding in older houses in a real estate market where new constructions are often preferred.

What do you think?

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0
class-a-vs.-class-c-motorhomes-(pros-and-cons)

Class A vs. Class C Motorhomes (Pros and Cons)

las-olas-waterfront-palace-with-private-elevator-and-luscious-palm-tree-lined-pool

Las Olas Waterfront Palace with Private Elevator and Luscious Palm Tree Lined Pool