in ,

The Renovation of Guangzhou Mengsheng House by URBANUS

the-renovation-of-guangzhou-mengsheng-house-by-urbanus

Client: DRAGON TV

Architect: URBANUS

Location: The 18 Shang Meng Sheng Street of the Guangzhou Meng Sheng Community

Design: 2018.4~7

Construction: 2018.7~10

Site Area: 27.9m2

Floor Area: 96.4 m2

Building Levels: 4 floors

Building Height: 12.7m

Building Function: Housing

Principal Architect: Meng Yan

Project Architect: Jiang Qingzhou

Team: Zhang Chaoxian

(LDI) Structure/ MEP (Mechanical, Electrical, Plumbing):

Beijing Century Peak International Architecture Design Co., Ltd.

China Building Design Consultants, Shenzhen

Photographers: Zhang Chao, Meng Yan, Jiang Qingzhou, Zhang Chaoxian

Before Renovation

Serene Residence in a Bustling City:

The Renovation of a Little House in a Historical Neighborhood of Guangzhou

The Mengsheng Community in the Haizhu District of Guangzhou got its name out of the saying that the descendants of Mengtian, a legendary general of the Qin Dynasty (221B.C-207B.C), resided here. The project is located on Upper-Mengsheng Street, a long and winding alleyway. The original house was a three-story brick and concrete structure that the owner built in 1985 with merely 22 square meters floor area on a single story. It is closely surrounded by its neighboring buildings.

The east side of the house brushes against the exterior wall of the adjacent house, while the north and west sides have a spacing of 90 and 30 centimeters with neighboring houses. The 80 -a centimeter-wide alley in the south, which barely allows two people to walk past each other, is the only passage that leads to the entrance. In addition to being small, compressed, dark, and inconveniently close to the neighboring houses, the building also has poor thermal performance with underlying structural dangers. These issues are always typical in the process of regeneration in old city quarters.

The renovation plan started from the interior, aiming to reorganize the vital functions of daily life within the limited space. The operation of carving through the floor plates enables the integration of the whole building and creates interlocking living spaces. Skylights are introduced on the top floor to allow light in the building.

Thus the dark and light spaces, openings and enclosures, are manipulated to make the tiny interior feel much more spacious. The construction started with the reinforcement of the overall structure. The original steep, single-run stair was replaced by a comfortable double-flight one as a device to rearrange vertical circulation. There is an individual bathroom on each floor. The customized light scoops on the north and south walls bring additional skylight to the dark ground floor.

Carefully designed viewing windows at various positions on the walls not only usher in natural light to each floor but also bring outside views inside. On the top fourth floor, there is a transparent small room and a terrace that overlooks the surrounding city. It is intended to be an open space flexible for various activities as admiring the moon, having tea, or contemplating.

A house should not only accommodate people, but also their spirit and dreams. Though this house is tiny, it provides a unique feeling of serenity over the hustle and bustle of the metropolis. The stroll through the dark and narrow alley into the building can be a reminder of an excerpt from the Chinese literary classic, The Peach Colony, that tells a story of a fisherman’s discovery of an “Arcadia” at the end of a grove of peach trees: “At first the opening was very narrow, barely wide enough for one person to go in.”

After walking through the alley that is illuminated by only a beam of the narrowly constrained skylight, eventually “it opened into a flood of light ”. Here, while one ascends from the ground floor of the building to the top, he gradually emerges from darkness into brightness, and his feelings would rise from repression to a sense of release. This experience is akin to that of the fisherman, thus the building can be seen as the reconstruction of a “vertical Peach Colony”.

Small pieces of maroon stone with natural grains are chosen for the exterior wall of the house since their color matches with the surrounding old buildings. As time passes, the overall texture of the wall will enable the house to be further integrated into the surrounding environment. After the renovation, the building still takes on a low-key stance in the neighborhood, while provides a welcoming respite for its owners in the bustling city.

This small, single-family house of merely 80 square meters is a tiny cell that composes the old city fabric of Guangzhou. As an example of the city’s micro-regeneration process, this project has a unique cultural ambition for the revival of the historical clusters within the city. It undertakes resistance and provides an alternative option that opposes the prevailing tabula rasa model of urban renewal.

What do you think?

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0
instone-by-atelier-drk

inStone by Atelier DRK

4-bedroom-two-story-new-american-home-with-upstairs-loft-(floor-plan)

4-Bedroom Two-Story New American Home with Upstairs Loft (Floor Plan)