in ,

House in Alcalar by Vitor Vilhena Arquitectura

house-in-alcalar-by-vitor-vilhena-arquitectura

Office name: Vitor Vilhena Arquitectura


E-mail: [email protected]


Responsible Architect: Vitor Vilhena


Team: Nuno Gonçalves, Fábio Plácido Guimarães, Michael Vieira


Location: Alcalar, Algarve – Portugal


Year of completion: 2016


Total construction area (m2): 250 m2


Photography: Fernando Guerra | FG+SG


Photographer website: www.ultimasreportagens.com


Other collaboration:


Veritate, Projectos e Fiscalização


Electroeng, Engenharia Electrotécnica


Termoflux, Engenharia e Certificação Energética


Materials used in the construction


Company / Product


1. Duravit – Toilets


2. Bruma – Taps


3. Margrés – Tiles

Located in the south of Portugal, in an area that serves as a transition between the Sea and


the land. It is located in the village of Alcalar, a few kilometers from Portimão, where 5000


years ago was settled an important Prehistoric community.

Based on the importance of the location of the land and its relationship with history, we


decided that the image of the house would have to seek the organic relations that refer to the

The monument that appears in the history of the area.

The image of the house is constituted by several curves that consist in the separations


provoked by the surroundings.

The topography is gently sloping, and the surrounding is characterized by a traditional style


single-family dwellings from the ’80s.

The land confines to a municipal street, which defines the entrance of the house.

The project develops on a single floor (above the street level) with the intention of minimizing


the visual impact of the viewer from the street and its implementation takes into account the


better use of the solar orientation of the interior compartments and the best views that the site


provides.

The natural topography of the terrain promotes the creation of a lower floor facing South.


Following this orientation was created an outdoor seating area that relates to the terrain and


the landscape. This space is covered in order to protect and control the solar orientation of the


facade.


The southern elevation benefits from a strong relationship between the interior and exterior,


inviting permeability situations, namely its relation with the terrain, vegetation, and views.


The villa consists of 2 floors, the ground floor which is at the level of the entrance, and which


comprises 4 bedrooms, living and dining area, kitchen and service areas, complemented by a


car parking.

The lower floor develops as the result of the natural slope of the terrain and


integrates a living area, directly related to the pool. This lower floor benefits from an outdoor


covered area where the pool is located, creating very interesting relations between the interior


and exterior.
















What do you think?

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0
chalet-m-by-silvia-acar-arquitetura

Chalet M by Silvia Acar Arquitetura

emily-vanderbilt’s-estate-in-berkshires,-ma-(listed-for-$12.5-million)

Emily Vanderbilt’s Estate in Berkshires, MA (Listed for $12.5 Million)