in ,

Villa K by Marion Regitko Architects

villa-k-by-marion-regitko-architects

Client: Private

Architect: Marion Regitko Architects, Marion Regitko

Design & Interiors: Igloo Design, Soo Wilkinson and John Grant

Location: Mijas, Malaga, Spain

Area: 916.0 sqm (including terraces and swimming pool)

Project Year: 2020

Photographs: Fernando Alda

Contractor: Juan Tirado Construcciones S.L.

Materials and Products:

Windows: Cortizo COR-VISION, Cortizo

Heating and Cooling installation: Daikin

Electrical materials: GIRA E2, GIRA

Furniture:

Bathroom sinks and screens:

Lusso Stone

Kitchen by Acheo

‘Torei’ Coffee Tables by Cassina

Bespoke modular sofa by Igloo Design

Cushions and side tables by Hay

‘The Moor AP6’ Rug by&Tradition

‘Glove’ Dining chairs by Patricia Urquiola

Bespoke dining table by Igloo Design

Bespoke bedroom furniture & wardrobes by Igloo Design

‘Marina’ outdoor dining table by Extramis

‘13Eighty’ outdoor dining chair by Hay

‘Alizé’ Sun Loungers by Fermob

‘Reveolver’ stool by Hay.

Lighting:

‘Match’ lighting configuration by Jordi Vilardell&MeritxellVidel for Vibia

‘Arrangements’ pendant light by Michael Anastassiades for Flos

‘Balad’ garden lamps by Fermob

‘Diablo’ candle holders by GandiaBlasco

Artworks:

‘Circuit’ artwork by Justin Robertson (dining area)

Abstract Digital Print Series by Constantin Malmere (bedrooms)

(Untitled) Large Abstract Painting by Mark Kennard (hallway)

Contact details:

Marion Regitko Architects, Malaga, Spain

www.marionregitkoarchitects.com

[email protected]

Igloo Design, UK

Soo Wilkinson & John Grant

www.instagram.com/igloo_mcr/?hl=es

[email protected]

The design has been a collaboration between Marion Regitko Architects and UK based designers Soo Wilkinson & John Grant of Igloo Design. Their holistic approach to the interior and exterior spaces of the villa, along with the continuity of materials and finishes has resulted in a seamless flow throughout.

Space

Villa K is situated high in the hills above Mijas. The house itself is organized around a raised ‘viewing platform’ which is slightly pushed into the top of a hill. The design of the house is a response to both the plot and the amazing surrounding views. The plot is very steep, oriented to the south and to the west, with views of the sea and the Ronda mountain range. A lovely pine tree wood occupies a part of the site.

The resulting design is an ‘L’ shaped platform. In one wing of the ‘L’ there is an open living space, including kitchen and dining, which overlooks the swimming pool and from which you can also enjoy spectacular sea views.

The other wing of the ‘L’ is reserved for the more private and quiet area of the bedrooms. There are four hotel-like bedrooms that are each with en-suite bathrooms.

The bedrooms all enjoy beautiful mountain views to the west and are embedded into the small pine tree wood.

Wherever you are on the viewing platform you can step out onto the interconnected shaded terrace, inviting you to wander around the house.

The lower level is cut into the hill creating a large exterior foyer, lounge, and garden. The gym, cinema room, and service areas are also located on this level.

Access from the lower level onto the upper platform is via a generous wooden staircase that leads right into the center of the house. Visual screening between the public and private areas, on both levels, is provided by the fine vertical rods that surround the stairs. The lower level is cut into the hill creating a large exterior foyer, lounge, and garden. The gym, TV room, and service areas are also located on this level.

Materials and finishes

Entering through the front door leads you into an open plan living area that spans the entire length of the swimming pool outside. This area consists of a sunken living room that features a large bespoke modular sofa, centered around a cluster of artfully arranged coffee tables and a luxurious loom rug that mirrors the green of the surrounding pine trees. Space is illuminated by a sculptural metal lighting configuration suspended overhead.

The dining area reflects the heat of the outside landscape with burnt orange chairs arranged around a minimal square dining table that comfortably seats eight people. Suspended over the dining table hangs an eye-catchingLED pendant light which lends the space a distinctly 21st century aesthetic.

A state-of-the-art kitchen completes the space. The entire open-plan living area is surrounded by glazed sliding windows that can be opened up to create an indoor/outdoor living experience and allows for the breathtaking external vistas to be enjoyed from any perspective.

The design team has used slate to introduce a contrasting texture to the white render and glazing throughout the house. The honey tones of the oak wood that has been used on the external sliding shutters, handrails, and stair treads were inspired by the oak tone of the kitchen and bring an earthy warmth to Villa K.

The four identical bedrooms feature bespoke fitted wardrobes. Linear led lighting illuminates the white floor to ceiling voile drapes and headboards while the walls are adorned with abstract digital artworks that add a pop of color to the otherwise monochrome feel. Each room has a sliding oak door that opens onto the viewing platform. The en-suite bathroom walls are clad in a porcelain marble-effect tile that provides a minimalist backdrop for the contemporary black fittings and sink units.

Sustainability

The house works with its environment, not only in relation to the amazing views and choice of materials but also in terms of energy efficiency and sustainability. Natural protection against heat gain is provided by generous cross ventilation throughout the house.

Sun penetration is prevented by large vertical and horizontal shading elements in front of the windows. Green energy, produced by solar panels on the roof, provides self-sufficiency during the daytime. The air-conditioning and underfloor heating systems are powered by high-efficiency heat pumps.

What do you think?

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0
speedboat-silver-glass-railing-by-viewrail

Speedboat Silver Glass Railing by Viewrail

stanley-quickslide-sport-2-in-1

Stanley Quickslide Sport 2 in 1