in ,

The Masonry (Intentionally Treated Building and Brick Scale “On&Off”) by stpmj

the-masonry-(intentionally-treated-building-and-brick-scale-“on&off”)-by-stpmj

By: stpmj

Location: KyungGi, Yongin, Kwanggyo, Korea

Program: Multi-Family Residential

Site Area: 249.3 sm

Floor Area: 124.4 sm

Gross Area: 205.5 sm

Structure & Finish: Reinforced Concrete Foundation Wall (Basement) + Wood Framing / Bricks + Blocks

Structural Engineering: Duhang Engineering

Status: Completed in Feb. 2017

Construction: ON Architecture

Client: Private

Photograph: Song Yousub

The Masonry, a multi-family house in Korea, seeks a playful game of “scale” in two aspects, the building itself and bricks in its façade. The site sits at the corner, facing its long-north and short-east sides to the roads. Due to the town planning, the entrance and the long side of the house need to be facing South. It makes a contradictory condition of pitched roof direction and the main face of the house.

Referring to Robert Venturi’s House the gable is placed along with a long side of the site towards the South. Intentionally treating the gable in opposite position against typical pitched roof shape for structural and economic efficiency the Masonry tricks its scale until visitors enter the house.

We were asked to design a house for two families but the house would avoid the appearance of two townhouses. Diagonally stacked two kinds of bricks (100mm x 200mm) and cement blocks (200mm x 400mm) creates a singular masonry façade but also nuanced two units of a program in a single mass.

The house composed of two families bisected East and West. The stairs run like a spine throughout two units. The stairs from the first floor to the attic and connects the living room, kitchen, libraries, rooms, bathrooms, terraces, and attic studio. This climbing up provides dynamic spatial experiences and visual connections through landing and ceiling changes.

Beyond the connection and function of the stairs, this circulation spine becomes a main structural core in the house. Double height ceiling spaces, terraces on the second floor, and attic allow natural lighting and ventilation inside keeping controls heat and humidity through four seasons.

↓ Next Post Below







What do you think?

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0
miele-house-by-kokaistudios

Miele House by KOKAISTUDIOS

moonlight-graham-field-of-dreams-wish

Moonlight Graham Field of Dreams Wish